SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Bäcken HC (Hockeyclub)
Fotboll

Bäcken HC, Historik 1954 - 2024

 

Det var vid Delsjöbäcken uti Örgryte det började. Några grabbar spelade hockey på vintern och fotboll på sommaren. Någon organiserad verksamhet var det inte, men den 5 maj 1954 blev det ändring på detta. Alla grabbarna samlades då i en förening och BK Bäcken blev registrerat hos Riksidrottsförbundet.

 

Detta var samma år som GP-Pucken startades och självklart var Bäcken ett av det deltagande lagen. Nästa milstolpe var då Bäcken byggde egen ishockeybana, denna blev placerad uppe bland skogsdungarna vid iskällareliden. Rinken byggdes till stor del av Bäckens egna spelare och efter många hårda arbetstimmar kunde det första träningspasset genomföras i december 1958. I 8 år hade Bäcken denna bana och här lades grunden till den fina ungdomsverksamheten som hade varit, är och kommer att vara föreningens kännetecken.

 

Under 60-Talet hände inte så mycket. Ungdomssektionen fortsatte självklart att fostra fina ungdomar och som tog många "skalper" på ishockeybanorna. Representationslagen var uppe i div 2 för första gången 1965 och det hann bli flera turer mellan 2:an och 3:an. Nästa stora händelse var 1974 då Bäcken satsade på att bli ett topplag. Uffe Sterner knöts till föreringen det kom 5-6 nya spelare från olika håll i vårt avlånga land. Resultatet för detta annorlunda Bäckenlag lät inte vänta på sig. Serieseger i div 2 och kval till div 1 redan första året.

 

Året depå, 1975 kom nästa milstolpe och en viktig sådan. Föreringen Göteborgsidrott bildades. Bäcken ihop med Göteborgskamraterna och senare Heim blev medlemmar. Alla föreningar som tillhör FGI går under namnet BLÅVITT och för att bättra passa in i det "blåvita" lägret bytte Bäcken färger i klubbdräkten och ändrade namnet. BK Bäcken blev IFK Bäcken. Under åren 1974 - 1981 var Bäcken ett etablerat div 1-lag. 8 år i näst högsta serien i Sverige och kvalspel till Eliten i 6 år, måste ju anses som toppen av Hockeysverige.

 

Som alla vet är det ett kostsam verksamhet att driva en hockeyklubb i yppersta toppen. Detta fick även föreningen erfara. Ekonomin försämrades och inga nya etablerade spelare inköpas. Detta ledde till det bistra ögonblicket säsongen 82-83 då representationslaget åkte ur div 1. Detta kom som en chock för många inom föreningen och verksamheten gick på sparlåga ett tag. Inför säsongen 84-85 släppte förlamningen och föreningen började fungera normalt igen. Ny styrelse bildades och med den kom gamla erkända Bäcken-andan tillbaks. Representationslagen etablerade sig i div 2 och låg kvar där till och med säsongen 89-90 då A-laget även åkte ur div 2.

 

1990 skulle en sammanslagning ske mellan hockeyklubbarna Bäcken och Järnbrott under det gemensamma namnet Gothia HC. Namnet registrerades och föreningen erhöll nytt föreningsnummer hos Riksidrottsförbundet. Strax innan seriestart drog sig Järnbrott ur och av sammanslagningen blev intet. Namnet Gothia behölls dock och blev föreningens namn fram till säsongen 1994-1995, då man bytte tillbaka till Bäcken HC.

 

Representationslagen spelade från säsongen 90-91 i div 3, men en ny entusiasm och tro på framtiden sätter sin prägel på verksamheten. Några dåliga ekonomiska år försatte föreningen i en besvärlig sits men detta har nu rättats till och Bäcken HC kan idag blicka framåt och planera för en framgångsrik fortsättning.

 

Om vi alla bara ser positivt på saker och ting och hjälps åt med uppgifterna skall vi klara av att göra Bäcken HC till en framgångsrik förening - en förening dit ungdomar och föräldrar gärna söker sig för gemenskap och för att utöva ishockey.

Om klubben